Ga naar de inhoud

Werkschoenen

Op sommige werkplekken zijn specifieke werkschoenen verplicht. Uit ervaring weten wij: veiligheid staat voorop, maar comfort is ook zéér belangrijk. Wij hebben dan ook een uitgebreid aanbod aan werkschoenen en veiligheidsschoenen die niet alleen doen waarvoor ze gemaakt zijn, maar die ook lekker zitten. Want je moet er vaak toch een hele werkdag op lopen. Bekijk ons aanbod of laat je uitgebreid informeren door onze experts.

Niet alle veiligheidsschoenen zijn hetzelfde of hebben dezelfde veiligheidsclassificaties. Je vindt mogelijk verschillende classificatiecodes op de werkschoenen die je via Unique Bedrijfskleding koopt.

In het verleden werd vooral met EN ISO 20345:2011 gewerkt, maar deze Europese norm werd in 2022 vervangen door de EN ISO 20345:2022 norm vervangen. Binnen deze norm zijn verschillende nieuwe veiligheidsklassen geïntroduceerd. We geven je hieronder graag een beknopte uitleg over wat de belangrijkste veiligheidsklassen daarin precies inhouden.

De belangrijkste veiligheidsklassen van werkschoenen

  • SB – Basisveiligheidsnorm voor een teenbescherming bestand tegen 200 joule

  • S1 – Heeft de functies van SB plus een antistatische bescherming (A) en een energie-absorberende hak (E).

  • S2 – Bevat alle kenmerken van S1 en heeft een waterbestendig bovenwerk

  • S3 – Heeft de kenmerken van S2 plus een stalen anti-perforatiezool (P)

  • S4 –  Bevat de functies van S1  en biedt een volledig waterdichte bovenkant van gegoten polymeer of rubber

  • S5 – Heeft de functies van S4 en bevat een stalen anti-perforatiezool (P)

  • S6 – Bevat de functies van S2 maar is nu geheel waterdicht, inclusief de loopzool

  • S7 – Heeft de functies van S3 maar is ook compleet waterdicht

Er kunnen voor nog meer veiligheidsfuncties ook extra classificaties door de schoenmakers toegevoegd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • SR – Dit type werkschoenen biedt een teenbescherming en een slipweerstand

  • SC – Dit is een nieuw label voor werkschoenen met een stevige overneus (kruipneus)

  • PL – Dit type werkschoenen is getest op spijkers met een maximale dikte van 4,5 millimeter

  • PS – Dit type werkschoenen is getest op spijkers met een maximale dikte van 3 millimeter

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Voorkeurstijd (tussen 08:30u – 17:00u)
:

Uitgebreide informatie over sommige soorten werkschoenen

Hierboven lees je de verschillende veiligheidsklassen. Maar de code die je terugvindt op onze werkschoenen bestaat ook nog uit andere afkortingen. Lees hieronder wat ze betekenen en hoe ze jouw voeten precies kunnen beschermen.

SB (Safety Basic)
De meest elementaire versie van onze veiligheidsschoenen is de SB (Safety Basic)-variant. Deze schoenen bieden een primaire bescherming tegen stoten en een druk van 200 joule.

Als je ooit je teen hebt gestoten, dan weet je wel hoe pijnlijk dat kan zijn. Iets zwaars op je voet laten vallen, of met je voet in een knelpunt vast komen te zitten, voelt soms ondraaglijk. Het type SB veiligheidsschoeisel is met name geschikt voor binnenomgevingen zonder risico op schade aan de voeten. Denk hierbij onder meer aan werknemers in de detailhandel.

A (Antistatisch)
Een statische schok krijgen is soms erg vervelend, maar kan in sommige situaties zelfs behoorlijk gevaarlijk zijn. Je kunt een elektrostatische schok krijgen als je elektrisch ‘geladen’ bent en je iets aanraakt dat geaard is. Of als je geaard bent en je iets aanraakt dat geladen is. Een werkschoen die aan de antistatische (A) norm voldoet voorkomt dit.

S2 & S3 (Waterbestendig) plus S6 & S7 (Waterdicht)
Natte voeten op het werk hebben is op zijn zachtst uitgedrukt best ongemakkelijk. Maar door in koude omstandigheden te werken kunnen deze natte voeten je zenuwen beschadigen en aan onderkoeling of bevriezing bijdragen. De hele dag een natte huid hebben kan bovendien huidproblemen (zoals dermatitis) veroorzaken. En bij warm weer kunnen natte voeten tot een schimmelinfectie leiden.

Werkschoenen met een waterbestendigheid helpen je voorkomen dat jouw voeten nat worden op het werk. Deze bescherming is vooral handig als jij in natte omgevingen werkt. Zoals bij schoonmaakwerkzaamheden, wassen of het werken op een natte ondergrond.

P, PS & PL (Anti-perforatiezool)
De aanwezigheid van een anti-perforatiezool (P) (PS) (PL) helpt je voeten te beschermen tegen onder andere spijkers, schroeven, glas of scherpe voorwerpen waarop je staat. Deze bescherming is vooral handig voor bouwvakkers en timmerlieden waar verdwaalde spijkers en kapotte materialen veel op de werkvloer voorkomen.

SR (Antislip)
Een ander veelvoorkomend probleem in werkomgevingen is het kunnen uitglijden. Want vloeren kunnen snel glad worden tijdens het schoonmaken, in de regen of na het morsen van vloeistoffen. Het hebben van antislip-vloeroppervlakken en het snel opruimen van gemorst materiaal moet altijd de prioriteit zijn. Het dragen van geschikte antislip-werkschoenen (SR) van Unique Bedrijfskleding kan het uitglijden ook prima helpen voorkomen.

HI (warmte-isolatie) & HRO (hittebestendige zool)
De werkschoenen met een warmte-isolatie (HI) zijn bestand tegen hoge temperaturen, vaak tot 150°C. Deze bescherming is handig in warme omgevingen of als je tijdens jouw werkzaamheden wordt blootgesteld aan hete stoffen. Dit type veiligheidsschoeisel is bij Unique Bedrijfskleding ook verkrijgbaar met hittebestendige zolen (HRO). Dit is vooral handig als je op hete vloeroppervlakken moet lopen, zoals bij het leggen van asfalt.

CN (koude-isolatie)
Als je in een bijzonder koude omgeving werkt, zoals in een magazijn met vriescellen of buiten in de winter, dan kunnen jouw voeten snel koud worden. Werkschoenen met een koude-isolatie van de binnenzool (CN) helpen in dit geval perfect om je voeten warm te houden. Het standaard beschermingsniveau is tot -17°C, maar sommige werkschoenen beschermen tegen nog meer kou.

De grote collectie van Unique Bedrijfskleding werkschoenen

Er zijn bij Unique Bedrijfskleding diverse varianten en uitvoeringen van veiligheidsschoenen beschikbaar. Zowel mannen als vrouwen kunnen uit specifieke modellen kiezen die aan hun persoonlijke behoeften voldoen. Het is daarbij altijd van essentieel belang dat het schoeisel goed past.

Bij het passen van de nieuwe werkschoenen is het belangrijk om de sokken te dragen die je normaal gesproken draagt. Zorg er daarnaast voor dat je tenen voldoende bewegingsruimte hebben. En dat je voeten in de schoenen niet naar voren schuiven wanneer je op een hellend vlak staat. Doen ze dat wel, dan zijn de schoenen te groot.

Ben je bij op zoek naar de beste werkschoenen voor jou, maar heb je vragen over de nieuwe EN ISO 20345:2022-norm? Of twijfel je welk type werkschoen voor jouw werkzaamheden geschikt is? Onze experts helpen je dan graag verder!

Heb je een vraag?
Neem dan contact met ons op!

Heb je een vraag?
whatsapp